STUDENTET PUKJANE JASHTE VENDIT, NJEREZIT QE DUHEN PERSONIFIKUAR.

STUDENTET PUKJANE JASHTE VENDIT, NJEREZIT QE DUHEN PERSONIFIKUAR.

STUDENTET PUKJANE JASHTE VENDIT, NJEREZIT QE DUHEN PERSONIFIKUAR.
Nga  Armir MEHAJ


Puka  dhe  pukjanet  gjithnje  kane pasur  me  cfar  te  krenohen,  e nje  pjese  e  kesaj krenarie  kane qene edhe   studentet   brenda  apo  dhe jashte  vendit.  Koheve  te  fundit   puna  me ka  bere  te njoh  shume  prej  studenteve  pukjane  qe   studiojne  jashte  vendit te  cilet   rezulton se   edhe  atje   ne  vendet  e ndryshme te botes nuk  e mohojne   te  qenit   SHQIPTAR  PREJ  PUKE, sic  I  themi  ne  zakonisht.  Njeri  prej ketyre  studenteve  eshte  edhe  Eljon Brahaj, Pukjani  nga  Fushe  Arrezi  me  rrenje   nga  Kryeziu,  ku   historit  e  traditat    vij  me fuqishme nga  askund. Eljoni  sot  eshte  studenti qe  fillimisht     jeten  e  startoj  si  emigrant   ilegal  ne Britanin e Madhe ne  nje  moshe  fare te re. Ai   shpjet  do  I  riktheheh  deshires  se  vegjelis   qe  te  arsimohej  e keshtu  me  vullnetin e  nje  pukjani  te  denje  ja  del  mban  e  tani  ai   pergatitet  per tu  diplomuar. I  mveshur  me  metafora  fisnikesh ,  sot  ecen ne  gjurmet  e gjyshit  nje  nder mesuesit  e pare  ne  rrethin e  

Pukes.  Studenti   shqiptar,  krenari  e Pukes dhe  pukjanve tashme  kur   po  I afrohet  diplomimit  ne  nje  prej   fakulteteve  britanike denjesisht perfaqeson  ate,  shqiptarin  e etur  per  dije, shkence  dhe  gjuhe  te  huaj,  nje  shqiptar  qe  atje  I  ben  vetes vend  kudo.  Eljoni  eshte nje pukjane qe  duhet  pergjethsuar. Djali  diturak  qe  e ndertoj  ashtu  I  vetem  jeten  ne    vendin  e  enderruar  nga  shume  bashkmoshataret e tij nuk e shfrytezoj  kete  mundesi  vetem  per  punesim,  por   bashke  ai   alternoj  punen  e  studimin  duke asimiluar   keshtu  kulturen europiane  qe  alternuar  me  kulturen  tradicionalit  prej  kund  vjen   Eljoni  personifikojn  ate,  djalin  qe  krahas  modernes  me te cilen jeton cdo  dit  nuk harron edhe  tradicionalen prej  kund  vjen  e  ku  mendon se nje dite mund te  rikthehet  ndoshta  edhe  perfundimisht.

Eljoni  eshte njeri  prej    studenteve    pukjane jashte  vendit  por  njohja  me  te  me  beri  te  pergjethesoj    portretin e  tij  prej  DJALI DITURAK. Forca, talenti  I  pashtershem,  I  mbrojtur  me  preukupim dhe  pasion prej  ekonomiste  duket  se  e kane bere  Eljonin me  vizione  te qarta. Ashtu  ne  aparencen  e 23  vjecarit    verehen te harmonizuara  disiplina, struktura dhe  organizimi  I  mire qe  per  mua  bejne  nje afirmim  vlerash  te  nje  student  shqiptar  nga  Puka krenare per  te  till student. 


 
Pa  dashur  te  hy  tek  kontributi    rezultatet  e  tij   dhe  studemt  qe  e  kane  renditur   ate  ne  njerin me  te  miret e  fakultetit  ku  studion, nje  kontribut per  tu  admiruar  eshte  edhe ndihmesa e  tij  per  shqiptaret  a  pukjanet  e  rinje  ne  Britanin e Madhe.  I  lindur  nga  nje  familje me  emer   sic  ajo  e Brahajve   dhe  nga  dy  prinder  te  nderuar    Eljoni tashme  eshte  nje  nga   pukjanet  e  sukseshem  ne  studemet jashte  veni  per  te  cilet  askush  nuk   merr mundimin per  ti  vleresuar  dhe  inkurajuar. Por  te  till  student  ne  bote   ndryshojne  imazhin e Shqiperise se pebaltur ne  bote nga  ata, emigrantet  qe  krimeve  dhe  vjedhjeve  te  medha. Puka  dhe  te  gjithe ne pukjanet kemi nevoje per keto  student  pasi    shpresa  se  ato  do  te  jene  elita  e te  ardhshme  mbetet   evidente  ashtu  sikurse edhe  deshira  per  rikthimin e  tyre prej  ku  dhe  u  larguan para  studimeve.  Eljon  Suksese  ty  dhe  gjithe   studenteve  pukjane qe  studiojne  ne     Angli,  itali,  Shtete  e Bashkuara  apo  kudo  tjeter.   Ju  jeni  pinjollet  e  vendit  tuaj  te  origjines. Apel    kthehuni  dhe  hidheni  syt   aty   prej  ku dhe  u  larguat, sot vjen me  I  fort  se kurr.  Ky  vend dhe  keta  njerez,  malesor  te  pervuajtur  por  te  denje  kane  nevoje  per   kontributin  e  ne  te  rinjeve  e kryesisht  ju  studenteve  te  diplomuar     ne  universitet  e   Europes.Huazuar nga faqja e FB “Kryeziu”.