Te dhna historike mbi Xhamin Micoj

Te dhna historike mbi Xhamin Micoj
Nga: Gezim Kopani, 2005.

Xhamia e fshatit Micoj ndodhet rreth 40 minuta large Bashkise se Fush-Arresit. Sipas gojdhenave Xhamia eshte e ndertuar qe ne vitin 1835 gjat kohes s Perandorise Osmane. Ndersa sipas antarit te keshillit te Myftinise se rrethit Puke Basri Selimaj thot se Xhamia e fshatit Micoj shte ndertuar n vitin 1927.N kte koh fshati Micoj ka pasur rreth 113 shtepi. Fshati Micoj ka pasur mardhnje martesore me fshatin Qerret, Flet, Xathe, Kulumri, Truen Iballe etj. Xhamia e Micojit ndodhet ne mes te ketij fshati.Ajo eshte e ndertuar afer peroit te keti fshati. Xhamia sipas gojdhenave nuk ka pasur minare. Dhe ne kete fshat nuk ka munguar "Mejtepi" edhe per vete faktin sepse tradita e fshatit Kabash apo Kryezi u praktikua edhe ne Xhamine e Micojit.


Xhamia e fshatit "Micoj" 1835.

Sipas banorit te ketij fshati Ram Zeneli ne xhamine e fshatit Micoj kan ushtuar detyren e imamit keto imame: Hoxh Bisha, Shaban Rexha. Sipas Qamil Zyberit del se n Xhamin e Micojt ka bre imam edhe Beqir Lai, po ashtu edhe Zenel Hoxha. Sipas Ram Zenelit i pari q ka hapur Mejtepin n Xhami  ka qene imam Shaban Rexha. Ne kete "Mejtep" kan marr mesim keto nxenes: 

Raz Sadiku, Rrustem Rexhepi, Mustaf Ademi, Bardhe Ademi.
Edhe kjo Xhami eshte certifikuar si prone vakef i Myslimaneve .

Marrur nga: 

Web-i personal i Gezim Kopanit.