ANTIGONA MARKU Autore e Kater librave.

ANTIGONA MARKU  Autore e Kater librave.
Nga IDRIZ AHMETAJ 

U lind ne Puk n vitin 1960. Arsimin baze dhe te mesem te pergjithshem i mori ne vendlindje. Per nevoja jetese dhe pune ka kryer edhe Shkollen e Mesme Profesionale Mekanike ne Tirane. Pas mbarimit te shkolles ka punuar rreth tri vjet nq Parkun Autornobilistik te Mallrave n Fush-Arrez. Kesaj vajze t re i duhej q n vend qe te bente tualetin duke zgjedhur modelin e flokeve apo se 'fustan do t vishte per ate dite, i duhej te zinte autobusin e ores 6.30 q t punonte gjith diten mes grasos e vajrave por gjithmon e nderuar dhe respektuar. Duke u shquar per vullnet te paprkulur, Goni,- si; e therrasin me perkedheli, -arriti n menyre autodidakte te mesonte gjuhen italiane. Tani vazhdon ne Tiran kurse pr gjuht anglisht dhe frengjisht. Qe ne shkollen 8-vjeare pasioni i saj qe letersia. Q atehere dhe ne shkollen e Mesme provoi te shkruante poezi, te cilat i ka permbledhur tek vellimi poetik "Pak", qe.eshte edhe libri i pare i saj, botuar ne vitin 2000. "Ne familjen e gjyshit tim kishte nje biblioteke te pasur, -kujton ajo,- e cila ka ndikuar n pasionin tim". 


                                                Antigoni Marku.
 
Ajo nuk mbeti tek poezia, por pas gjashte vjetesh botoi librin e dyt, romanin  "Ne anen tjeter te diellit", nj roman q per nga tematika shte e pa trajtuar ne  letersine tone. Gjithnje me pasion, gjithnje kembengulese, ajo nuk resht se shkruari, duke i dhn lexuesit libra te rinj cilesor ne poezi dh'e,me proze. "Une do te vazhdoj te shkruaj per sa te kern frymezimin gjalle dhe te ket njerez qe i duan dhe i perkrahin shkrimet e mia -thote ajo. Dhe vazhdon: "Gjate kohes kur kam jetuar ne Puk, jam perballur dhe kam njohur nga afer varferine, gjakmarrjen dhe diskriminimin e gruas. Une e njoh mire realitetin e asaj zone dhe problemet sociale te shumta". Antigona tani ka perfunduar edhe romanin "Engjej t Denuar". 

LIBRA TE BOTUAR:
 
1.    PAK (poezi), viti 2000; 
2.   NE ANEN TJETER TE DIELLIT (roman) -2006; 
3.    PERTEJ IMAGJINATES (tregime) -2008; 
4.   NE MALET ME BORE KA JETE (roman) -2011 

Puk, me 01.06.2011