Riza Mustaf Kryeziu

Riza Mustaf Kryeziu

Riza Mustaf Kryeziu

 

 

 

Rizai kaloi shumë kohë në Kosovë për situatat politike të krijuara lidhur me Mustafë Kryeziun dhe të birin Elezin. Ky për natyrë ishte më pak ambicioz, më i qetë dhe me prirje për pajtim. Në fillim të LANÇL Riza Kryeziu mbajti qëndrim asnjanës. Në tetor 1944 u thirr në Pod' Kishës, (Mejdan), prej përkrahësve të Kolë Bib Mirakës dhe iu propozua grada kapiten me kusht që të merrte pjesë në luftën kundër partizanëve. Rizai iu shmang me urtësi këtij propozimi. Ndërsa po kthehej me "ndore", dikush shtiu mbi të, sa përpak mbet i vrarë.

 

 

Ardhjen e Brigadës XXII-S e priti bujarisht. Komandanti i kësaj Brigade fillimisht u vendos në kullën e rehatshme të Riza Agës dhe i kërkoi që të zgjidhej Kryetar i Këshillit ANÇL të fshatit Kryezi. N/kryetar u zgjodh Zekë Quni, kurse sekretar Nuhi Elezi. Edhe i biri, Aliu, ndonëse i ri, për shërbimet që kreu, sot është veteran i LANÇL. Më pas Aliu u burgos për qëndrimin e tij antikomunist dhe familja e tij u shpall "kulak". E shoqja e Aliut, një bijë e Salih Petkajt, hoqi shumë, por përballoi me dinjitet vuajtjet e shkaktuara nga "Lufta e Klasave". Megjithëkëtë, geni fisnik i kësaj familjeje nuk u shua. Vazhdon me Mustafë Ali Arifajn, i cili u përfshi në lëvizjen e proçeseve demokratike që në Janar 1990. Sot i diplomuar, ekonomist agrar.

Marrë me shkurtime nga Libri: “Kabashi” i autorit  Xhemal Meçit.