Puka Dokumente

Flamuri që u ngrit n ë Kimez 1911.

Flamuri që u ngrit n ë Kimez 1911.
Në kushtrim të Malecorve Dr. Torene Toçi, nji italo-shqy¬ptar idealist plot atdhedashtni, len Italin e del në Mal të Zi në marec të vj. 1911. Sa rrin në Cetinë bjen në bisedë me shqyptarë e lypë t'i ndreqej nji flamur i madh Shqypnijet. Rrok Pulti, qi ishte puntuer i Gjon Gjo' Kolës, terzis së Knjaz Nikollës, e merr mbi vedi, e e punon at flamur per kater dit.

Protestë e vitit 1878

Protestë e krerëve të Mirditës, Pukës, Kthellës, Malësisë së Lezhës dhe Lurës drejtuar të plotfuqishmëve të Fuqive të Mëdha në Kon¬gresin e Berlinit me kërkesën për njohjen e autonomisë. krahinore, si dhe të së drejtës për krijimin e një shteti autonom

Urdhër beut të Dukagjinit

Kryengritësit e fshatrave Ujmisht, Suroj dhe Kolsh ishin bashkuar me .ata të fshatrave Bërdhet, Kap, Ribë, Arst, Dheba¬ra(?), Qerret,. Dush, Fandi' i Vogël. Ata kishin vrarë vojvodët dhe njerëzit e sanxhakbeut.

Leter e Shtjefen Gjeçovit derguar Gjergj Fishtës

"Me 7 t’Vjeshtës së parë u mblodhëm në qytet t’Kruetanit të Madhnueshëm. Kahë e soditshe at shumsi shqyptarësh n’hie t’rrapit (çinarit, më pertrihej nder mend e Mbledhmja e Princave t’Shqyptaries n’kohë t’Kastriotit, tuj u lidhë me besë, për me ruejt atmen kundra turrit t’armiqvet, e kujtova, do t’na thekun n’zemer Hiet e Kastriotit e do t’u bashkoshim edhe na, do t’lidhshim besën e dashtënisë e do t’u betojshim me jetue vllaznishtë e pa perbuzë kend e pa ja vum kamben kuej.

Dokument mbi Ismal Kryeziun

Shkodër, 19 gusht 1881 - Vendim i Gjykatës Ushtarake të Shkodrës për dënimin me internim të Ismail agës dhe Haxhi Musait për veprimtarinë e tyre më të mirë të Lidhjes Shqiptare

Kryengritje 1565 dhe nje urdherese e Sulltanit

1565, shkurt 26. Banorët e fshatrave; Bërdhet, Rap, Ribë, Arst, Rilë, ItbalIë, Kaçinar, Klumertë, Dush, Fandi i Vogël, Plakëz, Mirdita e Vogël Mirdita e Madhe, Kolçin, Qerretet, Mamish, Ujmisht e Suroj të sanxhakut të Dukagjinit janë hedhur në kryengritje.

Relacioni i Frang Bardhit në krahinën e Pukës - qershor 1637

Relacioni i Frang Bardhit në krahinën e Pukës - qershor 1637
Relacion i vizitës së Pukës, popuj ndër malet e Dukagjinit, bamë në mojin e qershorit të vjetit 1637, prej nesh, Frang Bardhit, ipeshkev i Sapës dhe i Sardanjes, dhe administrator i popujve të Pultit dhe dërgue prej nesh Koogregacionit të Propagandës Fide, po n'atë vjet.