Puka FOLKLOR

Një Orë për Lahutën…

Një Orë për Lahutën…

Dikur ato nuk rreshtnin se nxjerri tinguj që magjepsnin zanat e malave, teksa lahutaret u kendonin trimerive te kreshnikeve neteve te gjata te dimrit. Sot, lahutat janë vetem nje relike e mbuluar nga pluhuri i harreses.

Specialistt: Lahuta n rrezik zhdukjeje

Specialistt: Lahuta n rrezik zhdukjeje

Mos e lini t vdes Paganizmin Shqiptar.

Mos e lini t vdes Paganizmin Shqiptar.
Paganizmi shqiptar nuk sht primitivizm e as barbarizm si mundohen ta etiketojn disa. Ai sht vler etnokulturore q duhet mbrojtur, konservuar e m pas promovuar pr turistt e huaj dhe pr brezat e rinj t Shqipris.

Interviste me studiuesin Jaho Brahaj: 'Lahuta e Xhubleta n UNESCO me Kreshnikt'

Interviste me studiuesin Jaho Brahaj:  'Lahuta e Xhubleta n UNESCO me Kreshnikt'
Shqipria ka nisur punn pr t plotsuar dosjen mbi Eposin e Kreshnikve, pr t'ia uar UNESCO-s. Pas plotsimit t saj, UNESCO-s do t'i propozohet ta marr at n mbrojtje si nj kryevepr n rrezik. Pr ta realizuar m s miri, Ministria e Kulturs ka ngritur nj grup pune q prgjat nj viti do t merret me dosjen. Studiuesi Jaho Brahaj ka disa propozime sa i takon dosjes.

Mjeshtri i iftelive Llesh Prend Marku.

Mjeshtri i iftelive Llesh Prend Marku.
Ne vazhden e tradits se lashte t prodhimit t instrumenteve muzikor tradicional n krahinn e Puks nje vend t rendsishem ze edhe Llesh Marku i lindur ne fshatn Ukth t Puks vitin 1921.

Rapsodi Fran Pali mjeshter i violins se pare shqiptare Nga: Armir Mahaj

Rapsodi Fran Pali mjeshter i violins se pare shqiptare   Nga: Armir Mahaj
PUK- Ndonse sht nj ndr rapsodt m n z t Shqipris, pjesmarrs n t gjitha festivalet e Gjirokastrs, mbarts i dhjetra cmimeve e medaljeve, mjeshtri i violins s par shqiptare Fran Pali, tashm n moshn 75-vjecare ndjehet i harruar.

Mark Jaku

Mark Jaku
Jaku jetoi pr 76 vjet ne Mertur Puke duke kontribuar ne gzime me kngn dhe melodite muzikore. sht i njohur si lahutar i prmendur ne Luginn e Drinit dhe dinte dhe i kendonte me zrin e tij melodioz kenget e ciklit te kreshnikeve.

Fjal t urta t mbedhura nga Bardhok Nikoll Gjini Fshati Breg, Puk.

Fjal t urta t mbedhura nga Bardhok Nikoll Gjini Fshati Breg, Puk.
Bardhok Gjini lindi ne fshatin Breg t Pukes me 1924. Mbeti jetim ende pa mesuar t ec.Babai i vdiq nga nje semundje e rnd, e nana sipas zakoneve t asaj kohe u martua, duke e lane ate tek familja e burrit t par. Pra gjyshi, gjyshja dhe xhaxhalleret qen prinderit e tij t vertete.

Një visar i çmuar folklorik nga treva e Pukës

Një visar i çmuar folklorik nga treva e Pukës
Këto fjalë, të cilat i kisha lexuar dikur në një vend, më erdhën në mendje papritur ndërsa lexoja librin "Jeta në kengë" të studiuesit pukjan Idriz Ahmeti.

KËNGA E LENORËS NË POEZINË POPULLORE SHQIPTARE

Kënga popullore që rrëfen se i vdekuri, për të vënë në vend fjalën e dhënë për së gjalli, ngrihet nga varri e vete merr të gjallën, quhet në literaturën popullore Kënga e Lenorës.

Guri i Ndrikullës Kryezi

Në çuk të rrugës, qi perpjekë Kryezun me Flet, pak permbi lagjen e "Zotnivet", gjindet nji gur, 'jo fort i madh, me njyre të zezë, qi ka më njanen faqe shejin, ase gjurmen e dorës me pesë gishta.

BAN E, ZO\', ANDERR

Dalka magjar! në Bjeshkë, kullotka gjith diten e në mbrame pijka ujë mirë e mirë, mandej hijka në stan me f jetë. Njaty prej mjesnate ja behka Ujku fikë uni, ju avitka lE~t e let magjarit, shri sa gjanë giatë, edhe niska me shkye në fele të tiia sa kQ muj ka.

Probatinia.

Kan zakon m' u ba Probatina tuj i pi gjakun shoqishojt. Mbasi tëcken krye ket cermoni me lulzim të madh familjar njehen si vëllazen prei njaj babe e nane. KëtQ e para, me i pasë vra kuej Probatinin, ka këqyrë, në pastë kenë i zoti, me i marrë gjakun si njaj vëllaut të vertetë.

TOPONIME

Bysboç - Lëtuk - Qafa e Batës - Maja e Farkës; në kohë të Kaurrit thonë se ka kenë farka - Ujtë e Bicaj - Begza Qafa e Qarthit - Maja e Këlladës - Tu viret Ujë

Këto kangë folklorike të trevës së Pukës janë botuar në vëllimin "Nder Malet Tona-Folklorë II", Shkoder 1940. Kangët i ka mbledhur At G